leventisd

24 Μαρτίου 2020

Δεν υπάρχουν Σχόλια

A place blessed by nature, art, history.

«Σαχνισιά» είναι μικρά δωμάτια με περίτεχνα παράθυρα που ελαφρώς προεξέχουν στα ανώτερα δώματα, στην ανάδειξη των αρχοντικών του Πηλίου. Ήταν τα παραδοσιακά καλοκαιρινά δωμάτια, το πανδοχείο του Μουσαφίρη και ο ξενώνας. Σε κάθε χωριό του Πηλίου, η θέα από το «σαχνισί» αποδεικνύει ότι σε αυτόν τον τόπο οι μαγικές εκρήξεις από τις πηγές και ο πλούτος τροφοδοτούνται από το έδαφος.

Κάθε εποχή στο Πήλιο είναι ένα αξιοθέατο από μόνο του, χάρη σε διαφορετικά αρώματα και χρώματα. Καστανιές, φλαμουριές, πλατάνια και οξιές καλύπτονται από το χιόνι το χειμώνα και όλα είναι πράσινα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα βουνά και η θάλασσα, η ιστορία και η φύση, τα ιστορικά μονοπάτια και οι συναρπαστικές διαδρομές με αυτοκίνητο δεν μπορούσαν να συνδυαστούν με καλύτερο τρόπο από ότι στη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα ή το Μούρεσι, στα χωριά που στέκουν επιβλητικά στο ανατολικό Πήλιο, πάνω από το Αιγαίο.

Ανατολικό Πήλιο, ΠΗΛΙΟ

Όσο πιο ψηλά μπορεί κανείς να φτάσει (κοντά στο Πλιάσιδι, που είναι η ψηλότερη κορυφή του Πηλίου ή των Αγριόλευκων, κοντά στα Χάνια, όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο), μπορεί να ατενίσει τα νησιά των Σποράδων σε απόσταση αναπνοής, πίσω από τη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος, τον Κισσάβο και τον Όλυμπο, τον Θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και πλουσιότερος της Ελλάδας όπως και τις δαντελωτές παραλίες του Παγασητικού Κόλπου.

Το Πήλιο είναι ένα παραμυθένιο μέρος, όπως το περιγράφουν ιστορικοί και σύγχρονοι ταξιδιώτες. Ένας τόπος πραγματικά προικισμένος από τη φύση, την τέχνη και την παράδοση, με ομορφιές, ιστορία, σπάνια βλάστηση, εύφορη και ευλογημένη γη. Περιστροφή, αντίθεση και σύνθεση. Βουνό και θάλασσα. Δώδεκα λεπτά από την κορυφή του βουνού μέχρι την ακτή της θάλασσας. Χειμώνας καλοκαίρι. Κάθε χώρος έχει το δικό του στυλ, διαφορετικά φρούτα και γεύσεις. Οι εποχές αποτυπώνονται στα λιθόστρωτα δρομάκια και τα σοκάκια των χωριών, τα λουλούδια που ανθίζουν στους πέτρινους τοίχους των αρχοντικών και τα άνθη, τα φρούτα που καλύπτουν τα δέντρα και τους δρόμους: κάστανα το φθινόπωρο, μηλιές που ανθίζουν το καλοκαίρι. Επίσης, αντικατοπτρίζονται στην παραδοσιακή κουζίνα (ή μαγειρική τέχνη), αποτέλεσμα μιας εμπειρίας αιώνων, μετά την επαφή της με τη φύση και τη γη.

Στην ανατολική ακτή του Πηλίου, υπάρχουν αναρίθμητες χρυσές αμμουδιές με ψιλή άμμο και τυρκουάζ νερά. Στο Χορευτό, τους Αγίους Σαράντα, τον Αγ. Ιωάννη, τη Νταμούχαρη, τον Μυλοπόταμο και την Φακίστρα, το Αιγαίο συχνά αγκαλιάζει τις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου με ψηλά κύματα και η φύση δημιουργεί θαυμάσια τοπία που κόβουν την ανάσα. Παραδοσιακοί και καλοδιατηρημένοι πλακόστρωτοι δρόμοι ξεκινούν από τα γύρω ορεινά χωριά, οδηγούν στις περισσότερες από αυτές τις παραλίες. Στη Ζαγορά, στο Μούρεσι, κρυμμένο στα έλατα, στο Ανήλιο, στον Κισσό, η φύση και η ιστορία συνθέτουν τοπία μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς. Στη γραφική Τσαγκαράδα, στην καρδιά ενός δάσους καστανιάς, η θέα είναι εκπληκτική, όπως και οι μυρωδιές ορτανσίας, γαρδένιας και καμέλιας. Εξάλλου, το Πήλιο θεωρείται το βουνό των λουλουδιών και των θεραπευτικών βοτάνων από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ σε πολλά χωριά, όπως η Μακρυρράχη, η καλλιέργεια λουλουδιών είναι μία από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Kατηγορίες